
 
 
 

 
STATUTE: SDCL 42-7A-41 provides in pertinent part: “The commission shall, by rule 
promulgated pursuant to chapter 1-26, establish an annual fee for each license not to 
exceed the following:...(3) Video lottery machine operator -- the greater of $1,000 or 
$100 per machine licensed:...All licenses issued by the South Dakota lottery under this 
section are renewable annually unless sooner canceled or terminated.” 
 
RULE: ARSD 48:02:03:11 provides in pertinent part: “A licensee shall pay the following 
license fees annually, as applicable:...An operator shall remit the license fee by the 15th 
of each month for each new machine licensed during the preceding month. By July 31 
each year, an operator shall pay a renewal fee of $100 for each machine licensed as of 
June 30 or $1000, whichever is greater.” (Emphasis added.) 
 
ISSUE: Should “new machines” be interpreted to exclude purchased machines that are 
currently licensed and thus would not be required to pay the additional $100 “new 
machine” license fee pursuant to the above-cited rule? 
 
RULING: “New machine” as used in the above-cited rule is defined as any machine that 
is brought into service and for which the annual $100 renewal fee has not been paid.  
 
REASON: The additional fee is to be charged for machines new to the system.  
 
Dated this 27th day of March, 1997. 
 
 
 
 
 ____________________________ 
 Michael V. Braley, Chairman 
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